bunt11.svg
88210826_2802800473137945_2686343284476870656_o

ПРОГРАМСКА НАЧЕЛА БУНТ – ПРАВЕ ЈАГОДИНЕ

Бунт – Права Јагодина настала из идеје младих, образованих и успешних људи који желе да промене политичку ситуацију у нашем граду. Бунт – Права Јагодина данас је једина алтернатива на градској политичкој сцени. Дошло је време за смену генерација у градској политици. Време је за нова лица која до сада нису учествовала у власти и нису окаљана аферама и скандалима.

 

 1. Реформисање локалне самоуправе, боље пружање услуга грађанима и враћање овлашћења институцијама које су тренутно у власти појединаца.

 

 1. Рад на укључивању младих у политички живот и већа заступљеност на местима одлучивања. Већа укљученост месних заједница у доношењу одлука које их се тичу.

 

 1. Субвенционисаћемо мала и средња предузећа и подржаћемо домаће послодавце за отварање нових радних места.

 

 1. Преиспитаћемо све спорне приватизације друштвених предузећа и пословање истих. Посебан акценат ставићемо на решавање проблема некадашњих радника Јагодинске пиваре и Фабрике каблова Светозарево. Такође, оформићемо стручан тим који ће се бавити реконструкцијом постојећих друштвених предузећа са посебним акцентом на Фабрику каблова.

 

 1. Побољшаћемо животни стандард ветерана, бораца и њихових породица. Брига о Ромима и њихово интензивније укључивање у друштво. Подршка за инклузију особа са инвалидитетом и особа са посебним потребама.

 

 1. Иницираћемо отварање Дома омладине и студентско-омладинског центра за културу. Преуредићемо постојеће ЈАСИНЕ спортске објекте и терене и омогућити грађанима да их боље и интензивније користе. Такође, активно ћемо радити на побољшању квалитета живота пензионера и омогућити им разноврсне активности. Из темеља ћемо реновирати пензионерски клуб.

 

 1. Посвећивање веће пажње сеоским школама и вртићима. Адаптираћемо све постојеће фискултурне сале, а тамо где их нема изградићемо нове. Обезбедићемо бесплатне уџбенике за ђаке основних и средњих школа. Осигурање ђака и студената финансираће локална самоуправа. Довешћемо у Јагодину још један акредитовани факултет.

 

 1. Залагаћемо се да свако веће село или више мањих села добије производни погон чиме би се побољшао стандард људи на селу и решио проблем запошљавања. Такође, обезбедићемо општинске субвенције за младе чија је основна делатност пољопривреда. Формираћемо градску дирекцију која ће помагати младима да остану на селу а већ постојећим газдинствима да опстану.

 

 1. Трудићемо се да свако, чак и најмање и најудаљеније јагодинско село добије водоводну и канализациону мрежу, покривеност мобилним сигналом и интернетом. Иницираћемо изградњу нових и поправку већ постојећих бедема за заштиту од поплава. Изједначићемо село и град инфраструктурно и по квалитету живота. Залагаћемо се за усвајање новог урбанистичког плана и његово придржавање. Иницираћемо формирање пешачке зоне. Обновићемо постојеће пешачке и бициклистичке стазе и радити на изградњи нових тамо где постоје услови.

 

 1. Радићемо на очувању животне средине, улагати у обновљиве изворе енергије и решити проблем дивљих депонија како у граду тако и на селу. Инсистираћемо на рециклажи како смећа и тако и отпадних вода. Залагаћемо се за очување постојећих зелених површина и формирање нових. Радићемо на проширењу капацитета азила за псе и повезати се са удружењима за заштиту животиња и иностраним азилима како би трајно решили питање напуштених паса.

 

 1. Предложићемо републичким посланицима да иницирају формирању јаке комисије на државном нивоу са циљем да се, аргументовано, бори за спречавање ревизије српске историје. Посебан акценат дати на однос Хрватске према Србији где тежишно место мора имати концетрациони логор Јасеновац, Јадовно и остала стратишта, за време НДХ, као и егзодус Срба у последњем рату.

 

Неформална група БУНТ настала је као иницијатива неколико омладинских удружења са територије Шумадије и Поморавља као једнинствена кровна организација, која данас окупља младе људе око заједничких ПОБЕДА, јер времена за поделе више немамо.
Организација данас има преко двадесет одбора широм Србије и из дана у дан је све бројнија.

 

Циљеви:

 • Креирање омладинске политике, борба за бољи статус мадих у друштву
  и већа заступљеност на местима одлучивања;
 • Заштита интереса грађана и очување територијалног интегритета и
  суверенитета Републике Србије;
 • Заштита права мањине и заштита права већине, грађана Републике
  Србије;
 • Борба за социјалну правду и једнакост;
 • Развој села и побољшање стандарда, услова рада и живота младог
  српског сељака;
 • Залагање за очување породице као стуба српске државе;
 • Борба против беле куге;
 • Борба за права студената и ученика, побољшање њиховог стандарда и
  обезбеђивање права на бесплатно школовање;
 • Очување традиције, културне баштине и културе;
 • Заштита животне средине;
 • Борба против свих видова дискриминације и владавина права;
 • Елиминисање вештачких продуктивних подела у друштву и помирење
  народа;
 • Међународна сарадња и подстицање блиске сарадње са земљама у
  региону, европи и свету;
 • Унапређење образовања, здравствене и социјалне заштите свих
  грађана;
 • Унапређивање радних и животних услова радника;
 • Неговање слободарских традиција Србије.

 

ЗА ПОБЕДЕ, А НЕ ПОДЕЛЕ!  Буди и ти део БУНТ-a